Coach voor moeders: Heidi van Herk

Ik help jou om weer in je kracht te staan als mama én als vrouw.

In je kracht staan als mam. Dat betekent dat je keuzes maakt, weet waar je gelukkig van wordt en de kracht ontdekt van er echt voor jezelf zijn. Dát gun ik jou. Als coach voor moeders help ik je om niet alleen maar moeder te zijn, maar ook vrouw. En om op een haalbare manier vaker voor jezelf te kiezen. Ook tussen de poepluiers, flesjes en verwachtingen van buitenaf door.

Ik snap wat jij doormaakt, lieve moeder

Een kleintje op de wereld zetten is niet zomaar iets. Vaak wordt gesproken over roze wolken en de gelukkigste periode in je leven. Maar laten we eerlijk zijn: er zijn ook nachten met weinig slaap, kibbelpartijen met je partner, huiltjes die door merg en been gaan en slecht getimede poepluiers.

Yes, ik weet waar ik het over heb. Ook ik ben moeder. De mooiste baan die ik heb, maar soms ook de pittigste. De overgang naar het moederschap vond ook ik ingrijpend. De hele dag draait opeens om verzorgen, plannen en alles draaiende houden.

Maar het moederschap is ook een transformatie. Het is daarmee juist een goed moment om te ontdekken wat jij wilt, wie jij bent en wat jij nodig hebt.

Dit ben ik: coach voor moeders, mam, vrouw en vooral… mezelf

Mijn naam is Heidi van Herk (1991). Trotse mam van Scott en Mana, vriendin van Jonas, vrouw, holistisch therapeut, yoga-docent, coach voor moeders, en vooral… mezelf. Anderen omschrijven mij als liefdevol, zelfbewust, toegewijd, een mensenmens, vurig en steady, kwetsbaar en krachtig. Vooral dat laatste vind ik mooi, want zo voel ik mij ook sinds ik meer in verbinding ben met mezelf. Krachtig. Als mam en als mens.

Ik ben gek op lezen, yoga, crossfit en op mezelf onderdompelen in de wereld van persoonlijke ontwikkeling. En ik droom van een kneuterig boshuisje met groen om me heen. Ons boshuisje op wielen (lees: een caravan) is alvast een eerste stap richting die droom.

Maar naast wonen tussen de bomen heb ik één veel grotere droom…

Mijn missie als coach voor moeders

Mijn allergrootste missie is om moeders te begeleiden bij de intense transformatie die het moederschap is. Om jou weer te laten ontdekken wie jij bent, waar jij voor staat en wat je voelt. Zodat je leert om tussen de verplichtingen en verwachtingen door ook dicht bij jezelf te blijven.

Weet je wat het mooie is? De verbinding met jezelf is uiteindelijk de basis om je kind vanuit verbinding en met liefde op te voeden.

Die verbinding met jezelf terugvinden in de intense periode als kersverse moeder – dat is waar ik als coach voor moeders met veel liefde bij help.

Mijn verhaal

Dat ik deze missie zo sterk voel, komt niet uit de lucht vallen. Ik weet hoe het is als je jezelf verliest, alsmaar bezig bent met wat “moet” en continu meegaat in de onrustige gedachten in je hoofd.

Dit is mijn verhaal. Over ontplofte hoofden, moeder worden, retraites op Ibiza en een fantastische kantoorbaan verruilen voor het achternajagen van mijn allermooiste droom.

Van ontploft hoofd naar een reis naar binnen

Ik was 21 jaar. Mijn lichaam zat vol spanning en mijn hoofd ontplofte van de negatieve gedachten. Voor de buitenwereld leek mijn leven perfect. Maar van binnen voelde ik me niet altijd fijn. Ik schreef mezelf op dat moment de confronterende woorden “Ik heb geen redenen om niet gelukkig te zijn, maar op veel momenten op de dag voel ik me leeg en verdrietig.”

Op mijn 22e ging het lampje uit. Langzaam maar zeker ging mijn lichaam protesteren. Ik was net begonnen met werken en voelde me zwak. Ik had mezelf aangeleerd om mijn gevoelens weg te stoppen en door te denderen. Nu ging dat niet meer. De lichamelijke klachten waar ik al 5 jaar mee kampte, zoals pijnlijke spanningen in mijn buik en bekken en een versnelde ademhaling, zorgden voor paniekaanvallen, moeheid, huilbuien en vooral “Ik weet het allemaal niet meer”-momenten. Ik brak.

Hier begon ik met het “fixen” van mezelf. Toen al net zo gedreven als nu, plande ik direct een afspraak bij de bekkenfysiotherapeut, de seksuoloog en de psycholoog en begon te praten. De bekkenfysiotherapeut leerde mij te luisteren naar mijn lichaam, contact te maken en rust te nemen. Zij heeft mij op dat punt in mijn leven het mooiste cadeau gegeven: Ik leerde weer te voelen wat er speelde en mijn gedachten los te laten.

Ik leerde weer te voelen wat er speelde en mijn gedachten los te laten. Al was het maar een paar seconden.

Langzamerhand begon ik in te zien dat ik niet gefixt hoefde te worden. Ik leerde mezelf meer lief te hebben en onderzocht waardoor ik energie lekte en waar ik juist energie van kreeg. Waar ik happy van werd en waarvan niet. Hoe ik mij voelde en waar gevoelens vandaan kwamen. Daar begon mijn reis naar binnen.

Van vrouw naar moeder

Toen was daar die enorme transformatie. Op mijn 26e werd ik mama van mijn zoontje Scott. Ik was aan de ene kant dolblij. Aan de andere kant vond ik het mama zijn zwaar. Mijn emoties gingen alle kanten op. Ik was voor mijn zwangerschap begonnen met persoonlijke ontwikkeling. Opeens kwam daar een kindje bij. De vraag “Hoe gaat het met jou?” werd “Hoe gaat het met Scott?”.

Ondertussen voelde ik de verwachtingen van buitenaf op mijn schouders drukken. Mijn sociale leven verwachtte dat ik dezelfde persoon was als voordat ik mama werd. Op kantoor wilde ik niet te veel minderen. Het moederschap doen we er toch gewoon bij? Sporten paste niet meer in mijn agenda en de tijd voor mezelf was beperkt tot een paar uitgebluste minuten op de bank ‘s avonds.

Deed ik het wel goed genoeg? Was het moederschap nou zo zwaar of lag dat aan mij?

Van uitgeblust op de bank naar mini-momenten voor mij

Voor mij kwam de ommezwaai toen ik ontdekte dat juist deze mega-transformatie (moeder worden) hét moment was om met mezelf aan de slag te blijven gaan. Natuurlijk lag het voor de hand om de focus volledig naar mijn kleintje te verschuiven. Maar ik voelde dat dit het moment was om ook door te pakken met mijn eigen ontwikkeling. Niet uren op een dag, maar op kleine momenten. Door heel even – bijvoorbeeld met yoga – stil te staan bij wat ik voelde en nodig had.

Ik ontdekte hoe ik naast het mama zijn er ook voor mijzelf kon zijn. Dat begon met helder krijgen wat ik voelde en wat ik wilde in mijn nieuwe rol als mam.

Mijn eerste gedachte is daarom nu “Hoe voelt dat voor mij?” in plaats van standaard te denken vanuit de ander of vanuit mijn kinderen. Ik ben meer in contact met mezelf, durf keuzes te baseren op wat goed is voor mij, kan dingen beter loslaten en voel me niet schuldig als niet alles lukt. Ik vind het nu zelfs heerlijk om niet perfect te zijn, maar gewoon mijzelf. Dat is in je kracht staan als mam.

Dat gevoel gun ik elke mooie mama. En ook jouw prachtige kind. Want kiezen voor jezelf, doe je uiteindelijk niet alleen voor jou, maar ook voor je kleintje(s).

Van projectontwikkeling naar coach voor moeders

Ik zou niets liever willen dan dat alle mama’s in hun kracht kunnen staan. Om die missie waar te maken, heb ik mijn carrière omgegooid om In Je Kracht Tot Mam te starten. Dit is niet zomaar mijn bedrijf. Het is alles waar ik voor sta.

Ik werkte als verkoopmanager bij een projectontwikkelaar. Ik had een fantastische baan die perfect bij mij paste. Ondanks dat alles in mijn leven leek te kloppen, kwam ik in september 2021 tijdens een retraite op Ibiza tot het besef dat ik mijn werkzame leven wilde omgooien. Ik wilde alles wat ik de afgelopen 10 jaar tijdens mijn (innerlijke) reis had geleerd doorgeven aan anderen. Dit was mijn pad en dat voelde ik in elke vezel van mijn lichaam.

Ik volgde de opleiding tot Holistisch Therapeut en al snel viel alles op z’n plek. Vandaaruit is In Je Kracht Als Mam ontstaan. Want als er iets is wat ik heb geleerd, dan is het dit: als jij in je kracht staat als mam, dan ben je een mooier mens voor jezelf, voor je partner, voor de mensen om je heen en vooral ook voor het prachtige kindje dat jij op de wereld hebt gezet.

Door het programma ben ik met meer zachtheid naar mezelf gaan kijken en ervaar ik weer hoe belangrijk tijd voor jezelf is. Als daar balans in is, ben je zoveel krachtiger als persoon omdat je je simpelweg veel beter voelt.

JAël

MAMA VAN DAVI

Ook in je kracht staan als mam?

Met mijn 6-weekse online programma laat ik jou als coach voor moeders ervaren dat je al met 10-20 minuten per dag voor jezelf grote stappen kunt maken. Ik help je maar al te graag jouw kracht te (her)ontdekken en daardoor ook als kersverse moeder te doen wat goed is voor jou.

Mag ik jou helpen om weer in je kracht als mam te staan? Bekijk mijn online programma of bel, mail of app me om te kletsen. Dan kunnen we samen ontdekken of dit iets is voor jou.