Tips voor je Seksleven na bevalling

Een seksleven na bevalling? Misschien ben je allang blij ALS je weer een seksleven hebt of moet je er op dit moment nog helemaal niet aan denken. Ik begrijp het. Met de komst van jullie kleintje zijn de prioriteiten flink verschoven. Seks staat niet meer bovenaan het lijstje, of misschien ben je simpelweg uitgeput en ontbreekt het je aan energie en de juiste stemming. In deze blog vind je herkenning en tips om weer wel die verbinding met je partner aan te gaan.

Seksleven na bevalling tips

Waarom seks na de bevalling als een uitdaging voelt

Laten we eens bekijken waarom seks, vooral wanneer je net moeder bent geworden, als een uitdaging voelt:

 • Je lichaam is veranderd en dat voelt wennen. Je voelt je nog niet altijd even sexy.
 • Wanneer je borstvoeding geeft zijn je borsten op dit moment een praktisch instrument en niet per se iets waar je partner opwindend naar hoeft te kijken, laat staan eraan te zitten.
 • Je wil wel met je partner in verbinding zijn maar je hoofd vliegt alle kanten op van flesjes schoonmaken tot luier verschonen, tot ‘oooh hoor ik nu een huiltje’.
 • Je bent ’s avonds simpelweg kapot en het ontbreekt je aan energie om te denken aan intimiteit.

Allemaal excuses die echt voelen en eigenlijk continu wel inzetbaar zijn. Dus het is veel makkelijker om dat seksleven te laten verslonzen dan er actief aan te werken. Want die energie voel je nu gewoon even niet.

Waarom dan wel?

Ik snap het. Weet wel dat het juist nu zo belangrijk is dat jij in verbinding blijft met je partner. Jullie hebben het samen te doen. En om al dat gekibbel te voorkomen werkt het voor jullie beiden fijn wanneer er emotionele verbinding is. En om emotionele verbinding te bereiken is zo af en toe intiem zijn gewoon ontzettend belangrijk.

Tips seksleven

Tips hoe jij kunt zorgen voor een fijner Seksleven na bevalling

Ik sprak hierover met Seksualiteitscoach Lieke Radstaak (@Seksualiek). De belangrijkste tips om jou te helpen voor een fijner seksleven na bevalling:

 • Neem de tijd: Het advies om na 6 weken weer seks te hebben is geen ijzeren regel. Het is een minimumrichtlijn. Forceer niet. Luister naar je eigen gevoel. Als je te snel weer begint, loop je het risico dat het niet prettig aanvoelt, en plezier moet altijd voorop staan!
 • Communiceer! Communicatie is de key als het gaat om een leuk seksleven na de bevalling. Vertel je partner wat je nodig hebt en wat je prettig vindt. Hij of zij kan niet jouw gedachten lezen.
 • Maak het kleiner: in het leven als moeder is het soms een vrij grote stap om vanuit niks ineens seks te hebben. Daar staat je hoofd niet naar en je lichaam is er nog niet klaar voor. Maar wees hierin creatief. Maak het kleiner. Je kunt bijvoorbeeld ook intiem zijn door te knuffelen, te zoenen, naakt naast elkaar te liggen of samen te douchen.
 • Laat je niet beïnvloeden: Vergelijk jezelf niet met anderen. Mensen zijn zelden eerlijk over hun seksleven, dus laat je niet beïnvloeden door de verhalen van anderen.
 • Wijs verbaal af: Als je partner het initiatief neemt en je hebt geen zin, wijs dan niet hem/haar af maar geef in woorden aan dat je de seks afwijst. Dit is een onwijs groot verschil.
 • Neem zelf het initiatief: en als je afwijst neem dan zelf de regie in handen en geef bijv. aan dat je deze week gaat kijken of er een moment is dat jij het initiatief kunt nemen. Op deze manier kun je je er meer klaar voor maken en hoeft het niet ineens spontaan te lukken.
 • Plan momenten voor intimiteit: Ja ik weet het plannen klinkt niet sexy, maar je bent er waarschijnlijk ook wel achter dat het allemaal niet meer zo vanzelf en spontaan gaat. Het is prima om een moment in te plannen in de week waarin jullie intiem zijn. En weet: intimiteit is niet alleen seks, dat is ook samen badderen of een goed gesprek voeren.
 • Eerder op de dag: Als je dan gaat plannen kijk dan eens of je momenten kunt vinden eerder op de dag. Bijvoorbeeld als jullie kleine slaapt in het weekend of misschien wel ’s ochtends vroeg. ’S Avonds zijn we vaak helemaal op en willen we vooral slapen.
 • Accepteer: Jullie seksleven neemt een andere vorm aan. Net als ongeveer alles nu in je leven veranderd jullie relatie en jullie seksleven. Het begint bij acceptatie en dan kun je vanuit een nieuwsgierige blik ontdekken wat er nu bij jullie past.
Seksleven na bevalling

Gratis Masterclass intimiteit en seksualiteit

Samen met seksualiteitscoach Lieke Radstaak (Seksualiek) nam ik een masterclass op over intimiteit en seksualiteit. Naast veel van bovenstaande tips bespraken we nog veel meer waaronder:

 • Hoe belangrijk is intimiteit in een relatie?
 • Waarom is mijn libido zo laag nu de kleine er is?
 • Hoe ga ik om met een groot verschil in libido?
 • Mijn lichaam voelt niet meer sexy waardoor ik terughoudend ben.
 • Hoe ga ik om met een onverwachte aanrakingen waar ik van schrik?
 • De verwachtingen van mijn partner zijn zo hoog.

Je kunt deze masterclass helemaal gratis terugluisteren. Klik hier om de masterclass gratis aan te vragen.  

Lieke Radstaak Seksualiteitscoach

Seksualiteitscoach Lieke Radstaak

Merk je dat je helemaal vastloopt met je partner? Dan is het juist een krachtige keuze om aan de bel te trekken bij iemand die je hierbij kan helpen. Lieke is seksualiteitscoach en in haar online coachtrajecten worden jij en je partner 2 of 3 maanden persoonlijk begeleid naar een leuker en fijner seksleven.

Via haar website kun je een gratis en vrijblijvend kennismaking inplannen en volg haar vooral ook Instagram waar je veel herkenning zult vinden en onwijs fijne tips!

In Je Kracht Als Mam online programma

Hoe jij je voelt in je lichaam en in je hoofd speelt een grote rol in hoe jij de intimiteit met je partner ervaart. De verbinding met de ander begint namelijk altijd met de verbinding met onszelf. Ben je zoekende in je nieuwe rol als mama naar wie je nu eigenlijk bent en hoe je je weer fijner kunt voelen van binnen. Ontdek dan mijn 6 weekse online programma In Je Kracht Als Mam. Samen gaan we aan de slag om ervoor te zorgen dat jij je een krachtige mam voelt. Zodat je vanuit die verbinding met jezelf de verbinding aan kunt gaan met de mensen die je lief hebt.

Liefs,
Heidi