Vakantie stress: 8 tips

Vakantie, het klinkt als de ultieme ontspanning, maar voor veel mensen is het vaak het tegenovergestelde. In deze blog bespreken we wat vakantie stress is, waarom het voorkomt en hoe je het kunt verminderen zodat je optimaal kunt genieten.

vakantie stress

Wat is vakantie stress?

Vakantie stress is de spanning en angst die opkomen tijdens het plannen en beleven van een vakantie. Dit varieert van zorgen over reisarrangementen tot conflicten met reisgenoten en de druk om een perfecte vakantie te hebben.

Waarom ervaren we vakantie stress?

 • Planningsdruk: Het organiseren van een reis kan overweldigend zijn.
 • Verwachtingen: De druk om een perfecte vakantie te hebben kan leiden tot stress.
 • Reisangst: Voor sommige mensen kan het idee van reizen zelf angstaanjagend zijn.
 • Financiële zorgen: De kosten van een vakantie kunnen stressvol zijn, vooral bij een krap budget.
Tips vakantie stress

8 tips om vakantie stress te verminderen

 1. Plan vooruit: laat niet alles over tot de laatste dag. Wat kan werken is een braindump: wat moet je nog allemaal doen voor de vakantie. En maak een lijstje met wat er mee moet. Persoonlijk ben ik geen voorstander van weken van te voren al inpakken omdat dat mij alleen maar meer stress geeft, maar kijk wat voor jou werkt.
 2. Houd je verwachtingen realistisch: het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben. Niet alles zal perfect verlopen en dat is oké. Focus op het genieten van het moment in plaats van op een perfecte ervaring.
 3. Delegeer taken: deel taken met reisgenoten om de druk te verminderen. Draag tijdig je werk over aan iemand uit het gezin en ruim zowel je huis als werkplek op voor vertrek. Dit schept ruimte in je hoofd en zorgt voor een frisse start bij terugkomst.
 4. Neem tijd voor ontspanning: plan tijd in om echt te ontspannen. Dit kan een middag aan het strand zijn, een rustige wandeling of gewoon een boek lezen. Het is jouw vakantie, dus neem de tijd om te doen waar je van geniet en pas je niet continu aan aan de ander. En zorg ook niet dat je hele vakantie vol is gepland met activiteiten.
 5. Budgeteer slim: stel een budget op voor je vakantie en houd je eraan. Dit helpt om financiële zorgen te verminderen. Houdt ook rekening met onverwachte uitgaven.
 6. Laat technologie thuis: laat je laptop, tablet en telefoon zoveel mogelijk thuis. Dit helpt je om echt los te komen van je werk en te genieten van je vakantie.
 7. Houd je vakantie eenvoudig: eenvoudige vakanties kunnen net zo ontspannend en plezierig zijn, zonder de extra stress van luxe voorzieningen.
 8. Laat los: dit is misschien wel het lastigste. Het is niet erg iets te vergeten of dat je reis langer duurt dan gepland. Zorg voor een ontspannen vakantie door los te laten en bewust om te gaan met situaties die tegenvallen. Hoe jij omgaat met situaties die tegenvallen, bepaalt hoeveel vakantie stress je ervaart.
me time vakantie

Tijd voor jezelf nemen

Het is juist op vakantie ontzettend belangrijk om tijd voor jezelf te nemen. Door al het werk en de drukte van het dagelijkse leven kun je jezelf soms uit het oog verliezen. Een vakantie biedt de perfecte gelegenheid om jezelf weer centraal te stellen. Neem de tijd om te reflecteren, te ontspannen en echt te genieten van de dingen die jij leuk vindt. Dit zorgt niet alleen voor een betere gemoedstoestand tijdens je vakantie, maar helpt je ook om hernieuwde energie en focus mee terug te nemen naar huis. Download gratis mijn 2 mam-time outs en pak een moment in je vakantie om even tot jezelf te komen.

Conclusie

Vakantie stress kan de vreugde van je vakantie verminderen, maar met de juiste voorbereiding en mindset kun je deze stress aanzienlijk verminderen. Onthoud dat het doel van een vakantie is om te ontspannen en te genieten. Door vooruit te plannen, realistische verwachtingen te hebben, en tijd voor jezelf te nemen, kun je een stressvrije en plezierige vakantie beleven.

Gebruik deze tips om vakantie stress te verminderen en haal het meeste uit je volgende reis.

Heel veel plezier!

Liefs,
Heidi