Wat is een vrouwencirkel?

In een wereld die zo snel draait dat we soms vergeten even adem te halen, is het vinden van een plek waar je jezelf kunt zijn, zonder oordeel en met volledige acceptatie, iets waar veel van ons naar verlangen. In deze blog lees je alles over het een vrouwencirkel.

Wat is een vrouwencirkel

Vrouwencirkel: wat is dat?

Een vrouwencirkel is een samenkomst van vrouwen, meestal niet meer dan acht, die elkaar ondersteunen en helpen groeien. Het vormt een veilige ruimte waar elke vrouw gelijkwaardig is. Wat veel vrouwen waarderen aan een vrouwencirkel, is dat het een plek is waar je alle maskers van het dagelijkse leven kunt afzetten en volledig welkom bent zoals je bent. Je hoeft je niet beter voor te doen; alles mag er zijn.

Waarom naar een vrouwencirkel? (6 redenen)

Hopelijk heb je nu iets meer beeld bij de vraag ‘wat is een vrouwencirkel’, maar waarom zal je naar een vrouwencirkel gaan? Hieronder 6 redenen:

 1. Voor die broodnodige pauzeknop
  In de dagelijkse ratrace biedt een vrouwencirkel je een verdiend rustmoment. Hier kun je op adem komen en de verbinding met jezelf en anderen hervinden, ver weg van to-do lijstjes en deadlines.
 2. Herkenning en verbinding
  De verhalen van andere vrouwen bieden herkenning en laten zien dat je niet alleen staat in jouw ervaringen.
 3. Levenslessen in overvloed
  Je doet veel inzichten op dankzij de collectieve wijsheid die iedereen meebrengt, van levenslessen tot praktische tips.
 4. Je gevoelens mogen er zijn
  Vaak stoppen we emoties weg. Ze komen onverwacht opzetten, we hebben er geen zin in of we vinden ze spannend. Een emotie op zichzelf duurt max. 90 seconden. Juist door je emoties er te laten zijn zul je merken dat je verlichting voelt. Bij een vrouwencirkel mogen zowel een lach en een traan er helemaal zijn.
 5. Voor de ‘aha’-momenten
  Door te luisteren naar de verhalen van anderen, kun je plotseling zien hoe je eigen uitdagingen omgezet kunnen worden in kansen.
 6. Vrouwenkracht
  De samenhorigheid van een vrouwencirkel wekt een unieke kracht op die je meeneemt in je dagelijkse leven, wat je zelfstandigheid en zelfvertrouwen versterkt.
Kracht van vrouwen

Wat heb je er aan?

Door bewust een moment voor jezelf te kiezen, naast alle rollen die je vervult, maak je de keuze om afstand te nemen van het alledaagse leven. Je reflecteert op je gevoelens, hoe je je leven inricht en wat je wilt als individu. Het resultaat is dat je, eenmaal terug in de dagelijkse routine, bewustere keuzes maakt en je fijner en rustiger voelt.

De vrouwen in de cirkel zijn er niet om te oordelen, maar om je aan te moedigen. Ze steunen je in het aangaan van uitdagingen en het najagen van je dromen. Je zult ontdekken dat je kracht haalt uit de verhalen van anderen, die je sterken in het doen wat voor jou goed voelt.

Wat heb je aan een vrouwencirkel

Wat doe je tijdens een vrouwencirkel?

Er zijn veel verschillende soorten vrouwencirkels. Sommige zijn puur gericht op gesprekken, andere op ademwerk, en weer andere bieden een combinatie van gesprekken, visualisaties, creatieve opdrachten en beweging. Elke vrouw die een cirkel organiseert, geeft er haar eigen invulling aan.

Wat kost het?

Nu je weet wat een vrouwencirkel is overweeg je misschien wel om een keer deel te nemen aan een cirkel. Deelname aan een vrouwencirkel die voornamelijk op gesprekken is gericht, kost gewoonlijk niet meer dan €20 en duurt tussen de 2 en 2,5 uur.

Voor een vrouwencirkel met een specifieker programma, waar meer wordt geboden dan alleen ruimte voor het delen van ervaringen, zijn de kosten hoger. Voor een sessie van 2,5 uur kun je ongeveer €50 rekenen. Langere sessies van bijvoorbeeld 4 uur kunnen variëren in kosten tussen €50 en €100.

Moeders bij elkaar

Vrouwencirkel voor moeders

Zelf organiseer ik vrouwencirkels speciaal voor moeders. Als coach voor moeders zie ik continu wat vrouwen tegenkomen en waar ze behoefte aan hebben. Ik geloof sterk dat de oplossing voor veel uitdagingen ligt in ‘de verbinding met jezelf’. Die verbinding zijn we als vrouw, en later als moeder, een beetje kwijtgeraakt. In de vrouwencirkels die ik organiseer, richten we ons op het herstellen van deze verbinding. Je zult merken dat je veel herkenning vindt in de groep, en je verlaat de middag met tal van nieuwe inzichten en een goed gevoel.

Deze vrouwencirkel, die ik de ‘Mam-cirkel’ noem, geef ik in Utrecht, IJsselstein. Op een prachtige locatie verwelkom ik (hopelijk) jou en zeven andere mooie vrouwen. Ontdek wanneer de volgende Mam-cirkels plaatsvinden.

Veel liefs,
Heidi