Help, weer werken na zwangerschapsverlof! – mijn tips

Het staat met koeienletters in je agenda. Je gaat binnenkort weer werken na je zwangerschapsverlof. En nee, je kijkt er niet bepaald naar uit. “Hoe ga ik dat doen met de voeding?”, “Moet ik alvast afkolven?”, “Kan ik wel alert zijn met die gebroken nachten?” en “Hoe laat moet ik wel niet uit bed om op tijd op het werk te zijn?”. Het zijn een paar van de vele vragen waar moeders na hun zwangerschapsverlof mee worstelen. Hoe ga je ermee om en hoe ga je met een geruster hart weer werken na je verlof?

Weer werken na zwangerschapsverlof

Het leed dat weer werken na zwangerschapsverlof heet

Althans, dat is hoe veel vrouwen ertegenaan kijken als het einde van hun verlof nadert. Ik herken het, hoor. Ook ik had na de geboorte van Scott, zes jaar geleden, best wat moeite om mijn babycocon weer te verruilen voor het kantoor waar ik werkte.

Er komen veel onzekerheden bij kijken zodra je nadenkt over weer aan het werk gaan na je zwangerschapsverlof. Misschien ben je bang om je kleintje te missen wanneer je aan het werk bent. Of ben je bang dat hij of zij niet zonder jou kan. Je vraagt je af of je wel een goede moeder bent (lees blog: Ben ik een goede moeder?) nu je een aantal dagen per week standaard op op kantoor (of een andere plek) doorbrengt. En dat nog los van de praktische vragen over voedingen, slapeloze nachten, ochtenden die moeilijk te plannen te zijn…

Oh ja, en weet de opvang of opa of oma wel echt hoe ze met jouw kleintje moeten omgaan? Je hoofd zit er maar vol mee.

Spoiler: het valt mee

Moeder kijkt bezorgd naar baby voor haar.

Ik kan je alvast geruststellen. In de praktijk valt dit allemaal wel mee. Misschien laat je even een traan bij de eerste keren afscheid nemen. Dat is oké. Maar de mensen naar wie je je kleintje brengt, weten waarschijnlijk als geen ander hoe ze met baby’s moeten omgaan. En weet je wat het leukste is? Zodra je klaar bent met werken, is het extra geweldig om je kleintje op te halen. Thuiskomen van werk was nog nooit zo leuk! Voor dat gevoel alleen al wil je weer werken 😉

Werken na verlof

Bovendien geeft werk je weer een deel van jouw leven terug. Je bent niet meer alleen mama, maar ook de werkende vrouw. Je kleintje missen en je ook op andere dingen storten dan hydrofiele doeken wassen en luiers verschonen, geeft ook ruimte in je hoofd. Doordat je je kindje niet de hele tijd om je heen hebt, koester je de momenten samen meer. Opeens is dat standaard huiltje op de dag minder erg. Het wordt “Ach kleintje, kom maar hier!” in plaats van “Waarom huilt hij nu alwéér?”.

Twijfel je over het aantal dagen dat je gaat werken?

Dan is er nog iets waar veel vrouwen mee zitten: het aantal dagen dat ze gaan werken. Heb je daarin wel de juiste beslissing gemaakt? Vaak besluiten we met een bolle buik hoeveel dagen we willen werken. Nog voordat we weten hoe het allemaal gaat lopen dus. Grote kans dat je nu twijfelt of je een goede keuze hebt gemaakt.

Mijn tip? Ga het eerst gewoon eens proberen. Je kunt altijd op je beslissing terugkomen. Ook zal je pas na een aantal weken weten hoe het werkende leven met een kleintje je echt bevalt.

Dus maak je daar niet te druk over. Laat het op je afkomen en voel hoe het je vergaat. Als je merkt dat het echt te veel is, geef het aan. Geen enkele beslissing is in beton gegoten.

Tips werken na zwangerschapsverlof

Hoe bereid je je voor op weer werken na zwangerschapsverlof?

Komt jouw eerste werkdag na je verlof steeds dichterbij? Dit zijn een paar praktische tips om je voor te bereiden op weer werken na zwangerschapsverlof:

  • Probeer niet alles te willen uitstippelen. Denk na over wat voor jou wenselijk voelt nu. Je weet niet hoe de dingen voor jou en je gezin straks aanvoelen en wat soepel of minder soepel loopt. Relax, het komt goed. Pieker je niet suf.
  • Praat met je partner over welke rol hij of zij op zich kan nemen. Wij vrouwen zijn enorm goed in hoge verwachtingen hebben zonder ze uit te spreken (of je spreekt ze wel uit, maar pas als je laaiend bent en dat enkel nog op een boze toon kunt doen). Zorg dat je als team samenwerkt en dat de verwachtingen helder zijn. Gekibbel kost alleen maar energie.
  • Geef jezelf de tijd om te wennen straks. Plan er niet te veel dingen omheen in de eerste weken dat je weer aan het werk bent. Het zal voor jullie allemaal even wennen zijn. Geef het de tijd.
  • Geniet nog even extra van de tijd dat je volop met je kleintje bent. In ons kikkerlandje krijg je maar weinig weken verlof, dus gebruik de tijd nu om nog even bewust bij je kleintje te zijn. Voorkom stressen en voorkom alles nu in één keer goed willen doen. Als er straks nog wat te veel melk in je borst zit, loop je gewoon een keer extra naar de kolfruimte. Of ga stiekem naar de wc (dat is wat ik deed; achteraf kan ik erom lachen). That’s fine.

Jij kunt dit ‘weer werken na zwangerschapsverlof’

Het is een dooddoener, maar mij helpt het volgende altijd heel goed: stel jezelf de vraag “Wat is het ergste wat er kan gebeuren?”. Is dat scenario realistisch? En als dat gebeurt, wat dan…? Vaak blijkt het ergste zo erg en oplosbaar nog niet. En ook niet zo realistisch als je nu misschien gelooft. Daarbij stilstaan, geeft weer ruimte in je hoofd en helpt om de situatie te relativeren.

Want nee, je hebt geen idee wat je allemaal te wachten staat. Maar het komt goed. Echt waar. Jij kunt dit!

Me-time voor mama

Vergeet niet om op te laden als mama

Eén ding is sowieso belangrijk als je weer aan het werk gaat na je verlof: vergeet niet om er ook voor jezelf te zijn. Deze periode is spannend, nieuw en soms ook pittig. Dus sta zeker ook stil bij jouw behoeften en gevoelens. Geef ze de tijd en ruimte, en verlies jezelf niet in enkel nog werken en zorgen.

Ik heb iets voor je bedacht om jou daarbij te helpen. Ik heb twee Mam-time-outs voor je van samen 25 minuten. Je volgt ze op een moment dat jou uitkomt en leert daarmee om de rust in de dag terug te vinden, je gevoelens serieus te nemen en ook voor jezelf te blijven kiezen. Ga naar de GRATIS Mam-time-outs en ontdek wat ze voor jou doen.

Veel liefs,
Heidi

Hoe snel weer werken na bevalling?

Dat is afhankelijk van hoelang (aantal weken) je voor de bevalling verlof hebt opgenomen. In totaal heb je recht op 6 weken zwangerschapsverlof en 10 weken bevallingsverlof (16 weken in totaal). Mocht je voelen dat je meer tijd nodig hebt vraag dan vooral aan je werkgever wat de mogelijkheden zijn.

Wanneer weer werken na zwangerschapsverlof berekenen

De totale verlofperiode is altijd minimaal 16 weken. 6 weken zwangerschapsverlof en minimaal 10 weken bevallingsverlof. Word je kleintje later geboren dan de bevallingsdatum, dan krijg je de dagen tussen de uitgerekende datum en de geboorte er extra bij. Zelfde geldt bij een te vroeg geboren kindje. Het is niet zo dat je dan weer eerder dan uitgerekend aan het werk moet.

Wanneer weer werken na zwangerschap

In totaal heb je sowieso recht op 16 weken verlof. 6 weken zwangerschapsverlof en 10 weken bevallingsverlof. Je kunt ook kiezen om 4 weken zwangerschapsverlof te nemen, zodat je 12 weken bevallingsverlof hebt.