Ben ik een goede moeder? 3 geruststellende tips

Je kijkt naar de vrouw op het schoolplein die er piekfijn uitziet. Bij haar lijkt altijd alles vanzelf te gaan. Waarom bij jou niet? Je schoonmoeder geeft je een wijs advies over de voeding van je kleintje, waardoor je onzeker wordt over je eigen aanpak. En nu je weer aan het werk bent, voel je je regelmatig schuldig. Moet je er niet voor je kind zijn? Zo is er steeds die ene pijnlijke vraag in je hoofd: “Ben ik een goede moeder?”. Het gevoel dat je niet goed genoeg bent, knaagt aan je. Maar laten we daar korte metten mee maken. Want ja, jij bent een goede moeder. Met deze adviezen kom je van dat schuldgevoel af.

Ben ik een goede moeder

Waarom steeds die twijfel?

Op allerlei momenten komt die vraag opzetten. En dat is niet gek! Het is logisch dat alle verantwoordelijkheden en emoties die komen kijken bij de nieuwe rol als mam je soms overvallen. En dan zijn er ook nog goedbedoelde adviezen vanuit allerlei hoeken, die je onzekerheid extra aanwakkeren. En wat te denken van de perfecte plaatjes op social media of de dingen die in werkelijkheid anders gaan dan hoe je het verwacht had? Al met al kan je rol als nieuwbakken moeder best wankel voelen. Misschien vind je het moederschap zelf wel niet leuk (lees meer over moederschap niet leuk).

Het is heel logisch dat je door alle nieuwigheid soms denkt “Ben ik een goede moeder?”. Je hebt zo lang naar het moederschap uitgekeken en wilt het zo graag goed doen. Je wilt óók een leuke partner blijven, een fijne vriendin, een lieve (schoon)dochter of zus, een goede werknemer… Maar voor je het weet ligt de lat torenhoog en bereikt je twijfel een hoogtepunt. Want echt waar: jij bént een goede moeder, hoe groot je twijfel ook is.

3 geruststellende adviezen voor als je je afvraagt: Ben ik een goede moeder

Moeder kijkt bezorgd naar baby voor haar.

Spookt de gedachte “Ben ik een goede moeder?” regelmatig door je hoofd? Dan heb ik drie geruststellende adviezen voor je.

Stop met vergelijken mama

1. Stop met jezelf vergelijken met een ander

Dat is oprecht zinloos. Het kost je alleen maar energie. Bovendien mag je het moederschap gelukkig helemaal aanvliegen zoals jij dat wilt. Je zult merken dat er helemaal niet zoveel kan misgaan en dat je prima doorhebt wat jouw kleintje nodig heeft wanneer jij vanuit je gevoel handelt.

Dus kijk niet om je heen naar wat je denkt te moeten doen, maar voel wat voor jou goed voelt. En voelt iets later alsnog niet als de “juiste” keuze? Prima, dan switch je. Geen enkel probleem! Denk niet dat je dan gefaald hebt. Niemand heeft het moederschap in één dag geleerd.

2. Stap af van de perfecte rol die je wilt vervullen

Geloof me: alles iets minder perfect willen doen en je minder perfect willen voelen, geeft enorm veel ruimte in het leven. Ruimte om te genieten, te ontdekken en om soms even flink op je bek te gaan. Ook dát hoort erbij! Dus wees niet bang om die perfectie los te laten en al vallend en opkrabbelend dingen te ontdekken.

Later kijk je er met een dikke glimlach op terug, want je zult merken dat je vanuit vallen en weer opstaan juist groeit. Groeien doe je niet vanuit de perfecte veilige rol, wel door soms onderuit te gaan.

3. Vraag je af “Wanneer vind ik mijzelf goed genoeg als mam?”

Goed genoeg als moeder

Waaraan moet jij voldoen om jezelf als een goede moeder te zien? Ben jij voor je gevoel een goede moeder wanneer je huis spic en span is zodat onverwacht bezoek denkt “Jeetje, wat heeft zij haar huis op orde!”? Ik denk het niet. Natuurlijk helpt het om overzicht te houden, maar stel realistische doelen en ga niet naar het onmogelijke streven in het ouderschap. Kijk wat haalbaar is en leg je “goede moeder”-lat iets lager.

Een nog belangrijkere vraag is deze: wat wil je voor je kleintje? Je kleintje zal later niet weten of jij hem of haar altijd de mooiste outfits aantrok. Wel zal je kindje altijd de verbinding, de aandacht en de liefde die jij hebt gegeven blijven voelen.

En ik weet het: ook met aandacht er zijn is niet altijd makkelijk in je rol als mam. Je gedachten vliegen in de chaos misschien alle kanten op. Maar kijk eens hoe je hieraan kunt werken. Hoe kun je ervoor zorgen dat je je kleintje de liefde kunt geven die je wilt geven? Wat heb jij nodig om meer in verbinding te zijn met jezelf, zodat je meer in verbinding kunt zijn met je kleintje? Soms heel even opladen kan daar al enorm bij helpen (Ontvang gratis oplaadmomentjes).

Dus: weet wat jij belangrijk vindt om een goede moeder te zijn

Op het moment dat jij helder hebt wat je écht belangrijk vindt in jouw rol als mam, zal je merken dat die twijfels en andere emoties afzwakken. Dan zul je jezelf minder vaak afvragen: ben ik een goede moeder? Het begint echt met bepalen wat voor jou belangrijk is. Zodra je dat weet, hoef je niet meer eindeloos met jezelf te discussiëren over alles wat bij het moederschap komt kijken.

En weet ook: jij bént een goede moeder

En nog één laatste ding dat ik je graag wil zeggen: je hoeft je niet af te vragen “Ben ik een goede moeder?”. Jij dóet het goed als moeder. Je doet alles zo goed als je kunt en je zult iedere dag groeien in jouw rol al mam. Maar vergeet hierbij jezelf niet. Het belangrijkste is namelijk dat jij in verbinding blijft met jezelf, zodat je er vanuit die verbinding ook voor je kleintje kunt zijn. Dat is het mooiste wat je hem of haar kunt geven.

Me-time voor mama

Wil jij even opladen om je fijner te voelen als mam?

Moeder zijn is spannend, nieuw en soms ronduit pittig. Vergeet daarom juist als kersverse mama niet om er ook voor jezelf te zijn. Jij hebt het ook nodig om voor jezelf te kiezen, te doen wat goed is voor jou en stil te staan bij jouw behoeften.

Daarom heb ik iets bedacht om jou te helpen in je kersverse rol als mam. Ik heb twee Mam-time-outs voor je van samen maar 25 minuten, die je op het moment dat het jou uitkomt kunt volgen om je kracht als mam en als mens weer te voelen. Vraag de twee GRATIS Mam-time-outs aan en ontdek wat het voor jou doet.

Veel liefs,
Heidi