Wel of geen speen voor baby? De voor- en nadelen.

Vanaf het moment dat je baby wordt geboren, staan er talloze beslissingen op je te wachten. Eén van die beslissingen is of je je baby een speen wilt geven, ook wel bekend als een fopspeen. Zuigen is een natuurlijk instinct voor baby’s en is essentieel voor het verkrijgen van voeding en comfort. Maar wat zijn de voor- en nadelen van het gebruik van een speen, en wanneer is het verstandig om een fopspeen te gebruiken? En wat zijn de alternatieven voor het gebruik van een fopspeen?

Wel of geen speen

Voordelen van een speen:

 1. Troostend effect van zuigen
  Veel kinderen ervaren troost door te zuigen op een speen of duim. Het geeft hen een gevoel van veiligheid en herinnert aan borstvoeding.
 2. Verlichting bij ongemak
  Bij krampjes of pijn kan het zuigen op een fopspeen de aandacht afleiden en voor verlichting zorgen.
 3. Mogelijke wiegendoodpreventie
  Sommige studies suggereren dat het gebruik van een speen tijdens de slaap het risico op wiegendood kan verminderen.
 4. Gebitsontwikkeling
  In vergelijking met duimzuigen lijkt het gebruik van een fopspeen minder schadelijk te zijn voor de gebitsontwikkeling van je baby.
Nadelen speen

Nadelen van een speen

 1. Minder goede drinktechniek bij borstvoeding
  Als je borstvoeding geeft, is het belangrijk om pas te beginnen met een speen nadat de borstvoeding goed op gang is gekomen. Het zuigen aan een speen vereist namelijk een andere techniek dan het zuigen aan de borst.
 2. Minder groei bij borstvoeding
  Onderzoek suggereert dat baby’s die een fopspeen gebruiken, minder vaak aan de borst drinken. Dit kan leiden tot minder borststimulatie bij de moeder en mogelijk een lagere melkproductie.
 3. Gebitsproblemen
  Langdurig gebruik van een speen kan het gebit van je baby beïnvloeden, omdat de speen harder en smaller is dan een tepel. Dit kan leiden tot gebitsproblemen zoals een overbeet, open beet of kruisbeet.
 4. Kans op ontstekingen en tandbederf
  Doordat de baby vaak door de mond ademt met een speen in, kan het slijmvlies geïrriteerd raken en tot infecties leiden. Bovendien kan het speeksel de tanden niet goed beschermen, wat tandbederf kan veroorzaken.
 5. Minder maanden borstvoeding
  Er is een verband tussen het gebruik van een speen en het eerder stoppen met borstvoeding. Het is echter niet duidelijk of de speen de oorzaak of het gevolg is van deze relatie.
Alternatieven speen

Alternatieven voor de speen:

Als je liever geen speen aan je baby wilt geven, zijn er alternatieve manieren om aan zijn zuigbehoefte te voldoen. Probeer bijvoorbeeld je pink of wijsvinger aan te bieden als je baby wil zuigen. Daarnaast kun je huid-op-huidcontact bevorderen, wat je baby ook kan helpen zich veilig en getroost te voelen. (zie ook artikel: Tips om het ouderschap met een huilbaby draaglijker te maken).

Wel of geen speen? Advies voor jou als moeder

Uiteindelijk is het voor je baby het allerbelangrijkste dat hij zich welkom en geliefd voelt. Het is van onschatbare waarde dat jij of je partner er met volle aandacht voor hem is. Wanneer jij je rusteloos en gestrest voelt, merkt jouw baby dat feilloos op, wat zijn reactie kan beïnvloeden. Het is essentieel dat je kleintje zich aan jou kan optrekken, zodat hij weet (en vooral voelt!): ‘Mama is oké, ze is er voor mij’.

Ik begrijp dat dit soms een behoorlijke uitdaging kan zijn. Laat me duidelijk maken dat ik niet van je verwacht jezelf op te offeren. Integendeel, juist in deze intensieve periode van het moederschap is zelfzorg van groot belang. Wanneer jij innerlijke balans vindt te midden van de drukte, zal dat ook rust en harmonie bij je baby brengen.

Heb je behoefte aan begeleiding om deze balans te vinden? Verken dan mijn online programma “In Je Kracht Als Moeder”. Samen zorgen we ervoor dat jij meer in je kracht komt te staan in het moederschap.

Veel liefs,
Heidi