Tips huilbaby: om het ouderschap draaglijker te maken

Het ouderschap met een huilbaby kan een overweldigende uitdaging zijn, en soms voelt de last behoorlijk zwaar aan. Als je op zoek bent naar manieren om het ouderschap met een huilbaby draaglijker te maken, ben je hier aan het juiste adres voor tips met een huilbaby.

Laten we eerst eens stilstaan bij waarom jouw baby huilt. Huilen is de manier waarop baby’s laten weten dat ze behoefte hebben aan troost en zorg. Soms is het gemakkelijk te achterhalen wat ze willen, en soms niet.

Tips huilbaby

De meest voorkomende redenen voor huilen zijn:

  • Honger
  • Een vieze of natte luier
  • Vermoeidheid
  • Behoefte aan een knuffel
  • Wind
  • Te warm of te koud zijn
  • Verveling
  • Overstimulatie

Er kunnen momenten op de dag zijn waarop je baby veel huilt en niet getroost kan worden. Het begin van de avond is de meest voorkomende tijd voor dit gedrag, wat moeilijk voor je kan zijn, omdat dit vaak het moment is waarop je het meest moe bent en het minst in staat bent om ermee om te gaan (Lees artikel: Valt het moederschap zwaar?).

De hoeveelheid huilen van baby’s bereikt meestal een piek wanneer ze tussen de 4 en 8 weken oud zijn, waarna het geleidelijk afneemt.

Stop met huilen baby tips

Wat heeft je baby nodig wanneer hij huilt?

Het kan soms een hele zoektocht zijn naar de oorzaak van het huilen. Ik herinner me nog dat mijn zoontje Reflux had. Ik was uitgeput en had hem in mijn armen, mijn gedachten zeiden: “Stop met huilen, alsjeblieft nu.” Ik was bezig met het feit dat ik dit niet langer meer wilde en ik begon mij te verzetten.

Tot het moment dat ik het doorhad. Ik besefte dat ik er niet echt voor hem was. Ik haalde diep adem en leefde me meer in hoe hij zich moest voelen, waar hij doorheen ging. Vanaf dat moment veranderde er iets bij ons allebei. Hij werd rustiger, ik werd rustiger en ineens was het een mooi moment van verbinding.

En ja, ik weet dat dit moment lijkt op een sprookje, en het komt ook voor dat zo’n moment niet lijkt op te houden. Maar weet dat jou kleintje continu op zoek is naar hoe jij je voelt. Hij wil zich aan jou optrekken, hij wil aan jou voelen dat het goed gaat komen. Dus als je hem (of haar!) troost, zorg dan dat je er echt bent.

2 tips voor jou met een huilbaby

Tijd voor jezelf als mama

Om dat te bereiken is het nodig dat jij er voor jezelf bent, naast dat je er voor je kleintje bent. Dat je lekker in je vel zit. Ik geef je twee tips uit mijn online programma die jou helpen om de uitdagingen van het ouderschap met een huilbaby als minder zwaar te ervaren.

1. Geef Self-care prio

Ontdek hoe je alle stress (want ja, dat is hoe huilen vaak aanvoelt bij ons als ouder) los kunt laten. Plan momenten voor jezelf in. Slechts 10-20 minuten per dag kunnen voor jou het verschil maken in hoe jij kunt omgaan met je huilbaby. Ontvang twee gratis Mam-time-outs en gun jezelf wat rust.

2. Stel Realistische Verwachtingen:

Zie in dat het allemaal niet perfect hoeft. Het is oké dat niet alles je lukt nu je kleine door een lastige fase gaat. Leer de druk van perfectionisme te verminderen en ontdek hoeveel ruimte er ontstaat wanneer je deze verwachtingen wat meer loslaat.

In Je Kracht Als Mam

Klaar om het ouderschap met een huilbaby lichter te maken?

Als je verlangt naar meer rust en verbinding tijdens het ouderschap met een huilbaby, dan ben je niet alleen. In mijn online programma ‘In Je Kracht Als Mam’ gaan we samen met krachtige tools aan de slag om jou te ondersteunen in je nieuwe rol als mam. Ontdek o.a. hoe je zelfzorg prioriteert, stress loslaat en realistische verwachtingen stelt. Samen gaan we op zoek naar manieren om deze fase draaglijker te maken, zodat jij en je baby meer momenten van vreugde en verbinding kunnen ervaren. Laat het programma je leiden naar een lichter ouderschap. Ontdek het online programma.

Veel liefs,
Heidi