Balans vinden als nieuwe moeder


Dit is Lienke (36), moeder van Jurre (8 maanden). Na de kraamweken vond ze het moeilijk om tijd en aandacht aan zichzelf te geven. Alles draaide om haar zoontje en de dagelijkse routine van voeden, verzorgen en het huishouden. Balans vinden als nieuwe moeder bleek een flinke zoektocht. In deze blog deelt Lienke haar ervaringen en hoe ze heeft geleerd om meer tijd voor zichzelf te creëren en uit de modus van ‘alleen maar geven’ te stappen.

balans-vinden-als-nieuwe-moeder

De overgang van vrouw naar moeder

Ik vond het na de kraamweken moeilijk om tijd en aandacht aan mezelf te geven. Alles draaide om mijn zoontje Jurre en de topic van de dag was dat iedereen te eten kreeg: borstvoeding geven, problemen met borstvoeding, zelf eten, hond eten, vent eten.

Balans vinden als nieuwe moeder was dus een uitdaging. Het is zoeken en stiekem is dat het nog steeds wel. Maar dat is oké, ik beweeg mee met mijn zoontje Jurre en wat hij nodig heeft. Ik probeer het goed te doen voor hem, zonder dat ik alles TE goed moet doen. Wat vooral belangrijk is, is dat ik een relaxte moeder ben. Voor mezelf, mijn zoon en mijn man.

Wat voor mij hielp bij balans vinden als nieuwe moeder

Via Insta kwam ik Heidi van Herk tegen met haar online programma In Je Kracht Als Mam. Dit leek mij een perfecte kans om uit te vinden hoe ik meer tijd voor mezelf kon creëren en uit die modus van ‘alleen maar geven’ kon stappen. Balans vinden als nieuwe moeder zodat ik zowel mama als vrouw kan zijn.

Alles op mijn tempo

Ik kamp met chronisch energietekort door chemotherapie dus het werkte voor mij niet om volle bak iedere dag aan de slag te gaan, maar dat hoefde ook niet. Ik kreeg alle tijd om het programma op mijn tempo te volgen.

Balans als nieuwe moeder

Fijne afwisseling van opdrachten

Ik vond de afwisseling heel fijn. Om niet alleen in je hoofd bezig te zijn, maar ook met je lijf. Denk dat we dat vaak nog wel eens vergeten, dus dat Heidi dat bewust meeneemt, uitlegt en vertelt waarom het goed is, is heel fijn. En het hielp mij weer om te realiseren dat ik niet alleen mijn hoofd ben, maar ook een lijf heb, dat door de borstvoeding niet helemaal 100% van mezelf voelde, maar daardoor kwam ik er wel weer meer mee in contact.

Een van de opdrachten waar ik echt veel aan heb gehad is het indelen van waar ik op een dag mijn tijd aan besteed. Dat was een eye-opener. Om te realiseren dat ik ‘niet even’ wat kolf, maar gewoon 3 uur per dag (!). Dat inzicht hielp me milder naar mezelf te zijn rondom het kolven, maar ook mijn tijdsindeling. Kolven kostte me echt veel tijd, dus er kon minder tijd naar andere dingen.

En het shaken is iets wat ik regelmatig nog doe, ik voel me daardoor echt even wat lichter. Lekker ‘gek’ doen, en me daarna fijner voelen.

Yoga was niet nieuw voor mij

Ik heb al een paar jaar ervaring met yoga, maar de yoga is heel laagdrempelig en fijn. Je kunt het zo meedoen, en alles is duidelijk uitgelegd. Het was fijn om weer te rekken en strekken op een zachte manier.

Lees meer over yoga in de blog: Postnatale yoga: wat is het en waarom?

balans nieuwe moeder

Balans vinden als nieuwe moeder, is het gelukt?

Door het online programma te volgen ben ik nu veel bewuster bezig met momentjes voor mezelf te pakken. Doordat ik tijd voor mezelf pak ontstaat er meer ademruimte en ben ik veel meer de vrouw die ik wil zijn.

En soms is het ook gewoon oké dat het maar heel even lukt. Zoals 5 minuten journallen, simpelweg mijn gedachten even op papier zetten. Dat helpt mij al om daarna weer ruimte te hebben voor mijn man en zoontje.

Sinds het programma probeer ik ook weer beter te voelen of ik energie/zin heb in een sociale afspraak. Mijn tijd en energie is schaars, dus ik ben daar wederom kritischer in geworden.

Heidi van Herk als coach voor moeders

Ik vond Heidi van Herk in het programma heel fijn. Rustig luisterde ik naar haar terwijl ik een kop koffie dronk. Haar voorbeelden over haar eigen leven hielpen mij erg om het echter te maken. En naast dat het fijn was om naar haar te luisteren vond ik het ook heel prettig dat ik de video in tekst nog even rustig na kon lezen, want alles is uitgeschreven.

Een krachtige vrouw EN moeder zijn

Door het moederschap blijf ik groeien als vrouw. Jurre laat me delen van mezelf zien, die ik als vrouw zonder kind, niet zag. Hij brengt dingen in mij naar boven die anderen niet kunnen. Maar moederschap roept ook dingen in mij naar boven die ik niet zo leuk vind aan mezelf. Het is aan mij de keuze om daar weer wat mee te doen en te verwerken/ontwikkelen/groeien.

Een krachtige mam is voor mij een mama die leeft vanuit haar eigen kracht en die haar kracht voedt. Waardoor zij een liefdevolle, blije en speelse mama kan zijn voor haar kind(eren) en partner.

Ik ben absoluut gegroeid en sta meer in mijn kracht als mam.

Liefs,
Lienke

Ook jij kunt je krachtig voelen

Wil jij ook je balans vinden als nieuwe moeder? Kies voor jezelf. In kleine stapjes gaan we het verschil maken en ga jij je steeds fijner voelen in zowel je rol als mama en als vrouw.

Ontdek meer over het online programma In Je Kracht Als Mam.