Postnatale yoga: wat is het en waarom?

Na de bevalling is het van essentieel belang dat je, als moeder, je lichaam de rust en zorg geeft die het verdient. Zowel fysiek als mentaal kun je uit balans raken en heb je tijd nodig om te herstellen. Een fijne manier om deze herstelperiode te ondersteunen, zowel voor je lichaam als je geest, is door postnatale yoga.

postnatale yoga

Wat is postnale yoga?

Postnatale yoga is een aangepaste, zachte vorm van yoga die speciaal is ontworpen om jou en je lichaam te laten herstellen na de zwangerschap en bevalling. Deze vorm van yoga heeft bewezen het risico op postpartum depressie te verminderen. Het helpt om je energie in balans te brengen en stress en angst te verminderen. Maar dat is nog niet alles, want postpartum yoga biedt ook:

  • Een gevoel van kalmte
  • Minder stress, prikkelbaarheid en boosheid
  • Betere en dieper slaap
  • Verbeterde spierkracht en flexibiliteit
  • Ontwikkeld zelfvertrouwen in het moederschap

Waarom postnatale yoga overwegen?

Yoga zelf draait om de harmonie tussen je emotionele, mentale en fysieke zelf. Postnatale yoga kan jou helpen om je rol als moeder en als vrouw in te nemen. Meer te wennen aan de hele transformatie waar je doorheen gaat. Daarbij kan het je humeur opvrolijken, je energie verhogen en je geleidelijk weer meer in contact brengen met je lichaam.  

postnatale yoga helpt

Wanneer postnatale yoga?

Over het algemeen wordt aanbevolen om na een natuurlijke bevalling minstens zes weken niet of nauwelijks aan sport te doen. Dan kun je rustig aan gaan beginnen.

En als je dan begint met postnale yoga blijf dan continu goed in contact met je lichaam en voel wat jij aan kunt. Wees niet bang om een yogapose los te laten die als te zwaar aanvoelt of te vermoeiend is. Besef dat yoga niet draait om het bereiken van de perfecte eindhouding, maar om de reis er naartoe.

Zorg voor je lichaam

Wees jezelf bewust van je lichaam na de bevalling, net zoals je dat was tijdens je zwangerschap. Er is geen haast om terug te keren naar je lichaam van voor de zwangerschap. Belangrijk wel is om te focussen op hoe je je voelt en je lichaam te helpen herstellen. Postnatale yoga biedt hierin een hele mooie manier om door middel van zachtheid je lichaam te helpen genezen en je krachtiger te voelen als vrouw en als moeder op alle lagen: emotioneel, fysiek en mentaal.

In Je Kracht Als Ma Postnatale

Ga aan de slag met postnatale yoga

Ben jij er klaar voor om je lichaam te geven wat het nodig heeft? Kijk dan eens naar het online programma In Je Kracht Als Mam. In dit 6-weekse programma gaan we samen aan de slag met o.a. postnatale yoga om weer in je kracht te staan als mam. We gaan door middel van mindset- en bewegingsoefenignen ervoor zorgen dat jij helemaal lekker in je mentale en fysieke vel zit! Lees meer over het online programma In Je Kracht Als Mam.

Liefs,
Heidi

Hoe snel postnale yoga na bevalling?

Over het algemeen wordt aanbevolen om te wachten tot na je postpartumcontrole, meestal zo’n zes weken na de bevalling, voordat je begint met enige vorm van lichamelijke activiteit, zoals yoga. Dit is echter slechts een algemene richtlijn, en het is essentieel om naar je eigen lichaam te luisteren.