“Ik vind moeder zijn niet leuk” – zo ga je met die gedachte om!

“Help, ik vind moeder zijn niet leuk. Tenminste, niet altijd!”. Het is een gedachte die waarschijnlijk bij veel moeders soms opkomt. Zeker in de eerste maanden van het moederschap, die best pittig zijn, terwijl de buitenwereld denkt dat je op een roze wolk zweeft. Toch laten we vooral zien wat wel perfect is en houden we die negatieve gedachte vaak liever voor ons. Maar ja, mama zijn en alle 100 rollen die daarbij komen kijken vallen soms nu eenmaal zwaar. Ik vind dat we dat best vaker mogen uitspreken.

Ik vind moeder zijn niet leuk

Waarom vind je moeder zijn niet leuk?

Laten we eerlijk zijn: het moederschap is een baan waarvan je de functieomschrijving pas kent zodra je ermee bent gestart. Er is geen weg terug en je leven ziet er anders uit dan daarvoor. Niet gek dus dat je regelmatig denkt “Ik vind moeder zijn niet leuk” en terugverlangt naar je oude leven. Ook al houd je zielsveel van je kindje, het is gewoon allemaal enorm wennen.

Waarom moederschap niet leuk

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je het moederschap soms even niet leuk vindt.

Veelgehoorde punten zijn:

 • Ik voel me continu moeder, maar niet meer mezelf.
 • Mijn wereld voelt zo klein.
 • Mijn relatie met mijn partner is niet meer zoals het was.
 • Het voelt als een grote last om zoveel verantwoordelijkheid te dragen.
 • Ik mis het dat het soms ook over mij gaat (in plaats van alleen over de kleine).
 • Ik heb een enorm gebrek aan vrije tijd of tijd voor mezelf.
 • Het slaaptekort maakt me geen leuker mens. Ik ben doodmoe.
 • Ik voel me soms eenzaam in het moederschap.
 • Mijn lichaam voelt door het herstel nog niet als echt van mij.
 • Ik word er gek van om de hele tijd over luiers, hapjes en slaapjes te praten.
 • Ik mis de stilte in huis.
 • Ik ben zo vaak emotioneel, terwijl de kraamtranen al voorbij moeten zijn. (lees artikel: kraamtranen)

Het zijn stuk voor stuk gedachten die voorbij kunnen komen, waardoor je soms denkt “Ik vind moeder zijn niet leuk”. Misschien nemen de gedachten niet de overhand, misschien wel. Hoe dan ook, al deze gedachten mogen er zijn. (Lees artikel: Valt het moederschap zwaar? Ontdek de 7 redenen waarom.)

Gedachten zijn oke

Ik vind moeder zijn niet leuk: die gedachten zijn heel normaal en helemaal oké

Wees gerust: het is normaal dat je je niet continu 100% thuis voelt in het moederschap. Je bent aan het transformeren van vrouw naar moeder. Ja, je bent al moeder, maar de rol die je aanneemt als moeder maar zeker ook als vrouw en als individu staat nog niet als een huis. Je bent aan het wennen. Aan het kijken hoe het voor jou passend voelt. Het is logisch dat dat tijd kost en dat je in die zoektocht soms even met de handen in het haar zit.

Spreek je uit, je bent niet alleen

Je bent niet de enige met deze gedachten en hoeft je er niet voor te schamen. Er zijn vele moeders met je. Spreek je uit over wat je voelt en denkt. Je mag zelfs hardop zeggen “Ik vind moeder zijn niet altijd leuk”. De kans is groot dat het juist gesprekken van herkenning oplevert en dat dat oplucht.

Niemand heeft er wat aan als jij een masker opzet en een perfect plaatje laat zien, terwijl je je vanbinnen niet fijn voelt. Er komt veel kijken bij het moederschap en jij gaat hier je rol in vinden samen met de mensen om je heen.

Weet dat dat alles tijd kost en heb vertrouwen dat het goed komt. Besef ook dat er ruimte is om te wennen en dat het bij dat wennen hoort om het moederschap soms even helemaal niet leuk te vinden. Er zal geen moeder zijn die 100% van de tijd happy is met haar nieuwe leven.

Wees positief

Tip: herinner jezelf aan het positieve

Vind je het vervelend dat je de gedachte “Ik vind moeder zijn niet leuk” vaker hebt? Dan heb ik nog wel een fijne tip. Het klinkt misschien zoetsappig, maar het werkt echt. Naast het uitspreken van wat je niet zo leuk vindt (wat óók heel belangrijk is!), kun je de tijd nemen om op een rij te zetten wat je wél leuk vindt aan moeder zijn en wat goed gaat.

Koop een journal of een schriftje waarin je een aantal keer per dag opschrijft wat de leuke momenten waren, wat je goed deed of wat goed ging. We moeten onszelf een beetje helpen om de positieve dingen te (blijven) herinneren, toch?!

Wil je een steuntje in de rug als kersverse moeder?

De eerste periode met je kind kan bij vlagen erg pittig zijn. Wat dan helpt, is om juist in deze tijd stil te staan bij jezelf. Wat voel jij? Wat heb jij nodig? Wie ben je en wat gaat jou helpen bij deze transformatie?

Ik heb iets bedacht om je bij te staan in de chaos die het moederschap vaak is. Benieuwd hoe jij als mam meer in je kracht kunt staan? Ontdek hoe ik jou kan helpen.

Heel veel liefs jouw kant op,

Heidi

Hoe zorg je ervoor dat je weer een leuke moeder wordt?

Door de verbinding meer met jezelf aan te gaan. Door wat vaker op de rem te trappen, te voelen hoe je je voelt en je plek in te gaan nemen als vrouw en als moeder. Zorg dat je weer lekker in je vel zit. Bekijk het online programma: In Je Kracht Als Mam

Hoe weet ik of ik een goede moeder ben?

Het feit dat je jezelf deze vraag stelt betekent al dat jij een goede moeder bent. Wees niet bang dat je niet goed genoeg bent. Je bent goed genoeg. Wil je je ook zo voelen? Lees blog: “Ben ik een goede moeder?” 3 geruststellende adviezen voor jou!