Kraamtranen, hoe lang blijven ze? (+ 7 tips) 

Dat er kraamtranen komen na de bevalling, zijn we vaak wel op voorbereid. Je weet dat je vlak na de bevalling emotioneler wordt en dat er mogelijk een dag komt dat je breekt. Maar dan ineens, als alles na de kraamtijd weer zijn vorm begint aan te nemen, zijn er opnieuw die tranen en emoties. Je voelt van alles, maar kunt er niet altijd woorden aan geven. Zijn dit nog steeds kraamtranen? Hoe komt het dat je vaak zo emotioneel bent? Dat je het ene moment puur geluk ervaart en het later omslaat naar een traan? Alvast ter geruststelling: dat is normaal. Ik deel mijn ervaring met je én 7 tips om ermee om te gaan.

kraamtranen

Wat zijn kraamtranen?

Kraamtranen zijn tranen die een aantal dagen na de bevalling plotseling opkomen. De oorzaak? Je lichaam is ontregeld na de bevalling, iets waarbij je hormonen een grote rol spelen. Niet gek! Er is mega-veel gebeurd de afgelopen dagen. Je lichaam, je emoties… alles staat op standje ‘verwerken’.

Dat verwerken is ook een van de grote pluspunten van de tranen die stromen. Je bent aan het verwerken wat er allemaal is gebeurd en met de tranen ontlaad je direct de nodige spanningen die daarmee gepaard gingen.

Maar stopt het wel?

Die vraag stel je jezelf misschien als er na de kraamtijd opnieuw een moment komt waarop de tranen over je wangen stromen. De kraamtranen lagen toch achter je?! Wat is dit nu? Misschien ervaar je zelfs meerdere momenten op een dag waarop een gevoel van geluk opeens plaatsmaakt voor leegte of verdriet. Dit was jou niet verteld. Van de kraamtranen wist je. Maar de leegte die je nu soms voelt of het verdriet dat je nu nog ervaart, is dat normaal? Hoe lang duurt het?

Je kent jezelf zo niet. Normaal is het “schouders eronder en doorgaan”, maar dat lijkt nu niet te lukken. Je probeert je emoties weg te stoppen, maar ook dat gaat niet of je merkt dat ze dan later terugkomen. Het gaat vast weer over, denk je.

ervaring kraamtranen

Mijn ervaring met kraamtranen

Na mijn eerste kindje overvielen de tranen en emoties mij. Met de emoties en mijn humeur die maandenlang alle kanten op gingen, voelde ik mij niet altijd even steady. Het deed mij denken aan de periode waarin ik niet lekker in mijn vel zat. Ineens ervaarde ik dat weer. Het ene moment lachte ik, vervolgens stroomden de tranen over mijn wangen. Zomaar opeens.

Toen ik mijn tweede kreeg, wist ik beter wat eraan zou komen. Ik was voorbereid op een periode waarin ik meer uit balans zou zijn. Ik wist dat er een rollercoaster aan emoties zou komen en dat tegelijkertijd mijn lichaam alle tijd nodig zou hebben om te herstellen. Een periode van wennen dus. Ik was voorbereid op de achtbaan en ging er met meer overgave, acceptatie en vertrouwen in. En het belangrijkste: ik kon mijzelf meer geven wat ik nodig had. Dat laatste maakte al een wereld van verschil.

Hoe heb ik de kraamtranen en de tranen daarna “overwonnen”?

Dit zijn een paar tips die mij hebben geholpen in de kraamtijd en vooral bij alle tranen die daarna nog kwamen. Misschien heb jij er ook iets aan.

  1. Lucht je hart. Praat, praat, praat. Laat die opgekropte gevoelens niet vast zitten in je lijf.
  2. Geef aan je partner aan dat het tijd kost. Ik vertelde mijn vriend dat het wel meer dan één maand zou duren totdat ik weer mijn nieuwe “zelf” zou zijn. Ik liet blijken dat het tijd zou kosten om weer te landen in mijn lichaam en mijn emoties de ruimte te geven. Door dat aan te geven, maakt ik ook meteen een soort “het is oké”-afspraak met mijzelf. Andersom was het voor mijn partner fijn om te weten wat er speelde én kon hij mij dan soms afremmen.
  3. Huil en merk dat dat oplucht. Als ik een emotie voelde opkomen, liet ik die lekker gaan. Niet in de supermarkt, maar wel thuis. “Huilen is helen” is vaak mijn motto. Dus ik huilde en vond mijzelf daarin niet zielig, maar voelde vooral opluchting.
  4. Doe aan yoga . Dat is voor mij een fijne en makkelijke manier om me te verbinden met mijzelf. Om alles er te laten zijn zoals het is. Dus deed ik iedere dag yoga. En echt, daar kun je ook als kersverse mama tijd voor máken, al is het maar 5 minuten op een dag. Het is het waard: na yoga voel ik me ALTIJD fijner. (lees blog: Yoga na bevalling: waarom, wanneer en hoe doe je dat?)
  5. Rust uit en geef je over. Tijdens onze slaap verwerken we veel van wat we meemaken. En waarschijnlijk kun je wel wat extra slaap gebruiken in deze periode. Ik probeerde voldoende slaap krijgen prioriteit te geven boven alle to-do’s. Dus zodra de kleine lag te slapen, pakte ik eerst ook een uurtje om pas dáárna verder te gaan met het huishouden.
  6. Kies voor je eigen bubbel wanneer je die nodig hebt. Dus zeg gerust ‘nee’ tegen onverwachte, ongewenste bezoekjes wanneer jouw tranen hoog zitten. Kies voor jezelf en je gezin. De buurvrouw kan volgende week ook langskomen.
  7. Accepteer, accepteer, accepteer. Verzet je niet tegen alles wat nu anders is dan eerst. Het is oké dat het nu even een chaos is in huis en dat je je leven en hoofd voor je gevoel minder op orde hebt. Geef je over aan de emoties die zich steeds aandienen. Vecht ze niet weg, maar laat ze er zijn.
moeder emotie

Hoe lang blijf ik meer emotioneel dan anders?

Natuurlijk is dat voor iedereen totaal anders. Ik merkte zelf dat vooral tijdens het eerste jaar met een kleintje mijn emoties soms alle kanten op gingen. Natuurlijk was dat de eerste maanden heftiger dan in het tweede half jaar.

Ik merkte zelf dat het helpt om samen te werken met de emoties. Ja, je voelt je even meer wankel of verdrietig. Laat het eruit. Ga dansen of springen. Laat die energie stromen en zie het als ontlading. Je bent groeiende. Als vrouw en als moeder. Groei gaat nooit met een rechte lijn. Het is continu een kwestie van kleine stapjes omhoog zetten en dan weer even ervaren dat het ook gewoon zwaar en wennen is.

Dus: de tranen mogen er zijn

Ook al zien we de tranen of het gevoel niet altijd aankomen, het is belangrijk om te weten dat het oké is om je zo te voelen. Er zijn vele vrouwen met je. De transformatie die het moederschap is, inclusief alle tranen die bij die transformatie horen, is juist een uitnodiging aan jou om meer in contact te komen met jezelf. Om open te staan, om meer te voelen en om jezelf de ruimte en steun te geven die jij in deze rollercoaster nu nodig hebt.

Wil je hier meer over ontdekken?

De eerste periode met je kind is, naast wennen en bij vlagen pittig, ook júist een goed moment om te ontdekken wie je bent, waar je voor staat en wat je voelt. Maar hoe werk je aan jezelf zonder dat het zeeën van tijd kost? Hoe kun je vaker stilstaan in de chaos die het kersverse moederschap regelmatig is?

Daar heb ik iets op bedacht! Ontdek wat het online programma In Je Kracht Als Mam voor jou kan betekenen.

Liefs,
Heidi

Kraamtranen hoe lang?

Kraamtranen, ook bekend als postpartum huilbuien, kunnen variëren in duur en intensiteit. Het begint vaak rond de vierde dag na de bevalling. De tranen kunnen enkele dagen tot enkele weken aanhouden.

Wanneer kraamtranen?

Wanneer kraamtranen optreden, varieert van vrouw tot vrouw, maar ze beginnen meestal rond de vierde dag na de bevalling. Deze emotionele uitbarstingen kunnen enkele dagen aanhouden en verdwijnen dan vanzelf, soms even plotseling als ze verschenen zijn.

Kraamtranen welke dag?

De dag waarop kraamtranen zich manifesteren, verschilt van vrouw tot vrouw, maar ze beginnen meestal rond de vierde dag na de bevalling. Deze emotionele episodes kunnen enkele dagen aanhouden en vervolgens vanzelf verdwijnen, soms net zo plotseling als ze zijn opgetreden