Ontzwangeren 6 maanden na bevalling

Hoera, je bent mama geworden! Of je nu voor het eerst moeder bent geworden of al meerdere kinderen hebt, de periode na de bevalling is een achtbaan van emoties en veranderingen, vooral tijdens het ontzwangeren 6 maanden na bevalling. Het is een periode waarin je jouw weg probeert te vinden, maar weet dat je niet alleen bent. Die ‘6 maanden dip na bevalling’ is een normaal verschijnsel. Dus laten we eens kijken hoe je kunt herkennen dat je hierin zit en wat jou gaat helpen erdoorheen te komen.

ontzwangeren 6 maanden na bevalling

Hoe je je voelt 6 maanden na bevalling

Na zes maanden ben je nog steeds aan het ontzwangeren en die veranderingen kunnen behoorlijk wat emoties met zich meebrengen. Denk aan verdriet, frustratie, vermoeidheid, en af en toe een flinke woede-uitbarsting. Je voelt je soms gewoon overweldigd. Het huilen van je baby lijkt ondraaglijk, en soms heb je niet eens de energie om naar het verhaal van je partner te luisteren. Al die emoties horen bij het ontzwangeren 6 maanden na bevalling. Dus je bent niet alleen!

6 maanden na bevalling

Wat zorgt ervoor dat je 6 maanden na bevalling nog ontzwangerd?

Het is een mix van verschillende factoren:

 • Verwachtingen: We hebben de neiging om te denken dat we na zes maanden weer helemaal de oude moeten zijn. Maar het kost tijd om aan het moederschap te wennen, en dat geldt ook als je al eerder moeder bent geworden.
 • Onzekerheid in je nieuwe rol als moeder: Het moederschap is een abrupte verandering, en niemand heeft je ooit verteld hoe je een perfecte moeder moet zijn. Dat kan behoorlijk onzeker maken. (lees ook artikel: ben ik een goede moeder)
 • Verandering in je relatie: Als kersverse ouders moeten jij en je partner samen ontdekken hoe jullie als ouders zijn. Dat kan soms anders uitpakken dan je had verwacht, en dat kan frustrerend zijn.
 • Het gevoel van ‘ik dan?’: Je wilt de beste moeder zijn, maar dat kan leiden tot druk en verwachtingen. Soms blijft er gewoon niet genoeg tijd over voor jezelf, en dat kan tot overbelasting leiden. (ontdek hoe je weer voor jezelf kunt kiezen in het programma In Je Kracht Als Mam)
 • Lichamelijk herstel: Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen van de zwangerschap en bevalling. Dat kan allerlei lichamelijke ongemakken met zich meebrengen, zoals bekkenklachten, vermoeidheid en haaruitval. (lees wat postnatale yoga voor jou kan doen)
 • Hormonale achtbaan: Je hormonen zijn na de bevalling nog steeds niet helemaal in balans, en dat kan invloed hebben op je humeur. Stemmingsschommelingen en somberheid zijn geen uitzondering.
 • Werk en moederschap combineren: Terugkeren naar je baan als moeder kan behoorlijk uitdagend zijn. Het kan voelen alsof je kansen misloopt of dat je gewoon niet dezelfde persoon bent als voorheen.
ontzwangeren onder controle

Wat kun je doen om het gevoel van ontzwangeren onder controle te krijgen?

Gelukkig zijn er manieren om ervoor te zorgen dat je minder last hebt van het ontzwangeren 6 maanden na bevalling:

 • Stel realistische verwachtingen: Besef dat het tijd kost om aan het moederschap en het ontzwangeren te wennen. Wees geduldig en gun jezelf de tijd om te groeien.
 • Verwen jezelf: Zelfzorg is essentieel. Neem de tijd om te rusten, gezond te eten en dingen te doen waar je van geniet. Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar dit is het moment om goed voor jezelf te zorgen.
 • Vraag om hulp: Het is oké om hulp te vragen. Het maakt je niet tot een slechtere moeder. Je partner, familie, vrienden, en zelfs de buurvrouw kunnen een handje helpen.
 • Praat erover: Deel je gevoelens met je partner, vrienden of familie. Het lucht op en je zult merken dat je niet de enige bent die die 6 maanden dip ervaart.
Zelfverzekerde moeder

Transformeer je Moederschap met ‘In Je Kracht Als Mam’

Nu je meer inzicht hebt in het ontzwangeren 6 maanden na bevalling en de uitdagingen die daarbij horen, wil ik je laten weten dat er hulp beschikbaar is. Stel je eens voor dat je weer fijner gaat voelen van binnen en meer land in je rol als moeder (en als vrouw!). Goed nieuws! Mijn online programma “In Je Kracht Als Mam” staat voor je klaar. In kleine en haalbare stapjes ga je aan de slag om er weer meer voor jezelf te zijn. Ga naar het online programma In Je Kracht Als Mam. Op weg naar een zelfverzekerde en blije moeder!

Liefs,
Heidi