Herstel na bevalling tips voor de nieuwe mama

Gefeliciteerd met het moederschap, een prachtige ervaring! Maar nu? Hoe zorg je ervoor dat je weer op de been komt en emotioneel in balans komt? Je kunt wel wat herstel na bevalling tips gebruiken! Daarom vind je hieronder een lijst met handige tips die ervoor zorgen dat jouw herstel zo soepel mogelijk verloopt.

Herstel na bevalling tips

Herstel na bevalling tips (10 tips)

  1. Rust: zorg dat je slaapt wanneer je baby slaapt. Slaap doet wonderen en zorgt ervoor dat je lichaam voldoende energie heeft om te werken aan je herstel.
  2. Forceer niet: Voel je ongemak? Forceer dan niet, maar neem de rust die je nodig hebt. Ik begrijp dat dit moeilijk kan zijn, vooral omdat je nu veel te doen hebt, maar het is essentieel om je aandacht te blijven richten op zowel je lichamelijke als emotionele welzijn. Je wilt niet dat je continu weer terug bent bij af doordat je net te ver bent gegaan.
  3. Eet gezond: Geef je lichaam de voedingsstoffen die het nodig heeft om te herstellen. Luister goed naar je lichaam, vooral als je borstvoeding geeft, want dan heb je mogelijk extra voedingsstoffen nodig.
  4. Goede supplementen: Vaak heeft het lichaam van een vrouw tekorten opgelopen na de bevalling, wat kan leiden tot vermoeidheid en belemmering van het herstelproces. De juiste suppletie kan jou net even dat zetje geven dat je nodig hebt. Bijvoorbeeld  via een orthomoleculair therapeut, zoals Claire Vulto.
  5. Beweeg: en dan bedoel ik niet weer terug naar 3 x per week in de sportschool. Nee, beweeg op een manier die bij je past, zoals rustig wandelen of postnatale yoga. In beweging komen zorgt ook voor een fijne stemming, zoals lekker in de buitenlucht wandelen. Postnatale yoga helpt je om weer in contact te komen met je bekkenbodem en je lichaam te versterken. Vraag hier mijn gratis yogales aan. Als die je bevalt, check dan vooral mijn online programma waarin postnatale yoga een grote rol speelt.
  6. Voel je emoties: je voelt waarschijnlijk meer. Emoties komen ineens opzetten. Weet dat een emotie op zichzelf maar 90 seconden duurt. Voel de emoties, adem door en laat hem weer gaan. De emoties helpen je juist om los te laten en meer in verbinding te komen met jezelf.
  7. Spreek je uit: Praat met je geliefden over wat je doormaakt. Het kan ook waardevol zijn om andere moeders te ontmoeten. Het delen van ervaringen en gehoord worden kan ervoor zorgen dat je je minder alleen voelt in deze uitdagende periode.
  8. Geniet: Focus op de kleine momenten van geluk en dankbaarheid. Dit zal helpen om de uitdagingen van het moederschap beter aan te kunnen.
  9. Me-time-momenten: Zorg ervoor dat er momenten op de dag zijn waarop je echt tijd voor jezelf hebt. Dit kan zo simpel zijn als rustig douchen of een boek lezen zonder gestoord te worden. Creëer deze tijd voor jezelf, het zal helpen om de dagen draaglijker te maken.
  10. Zoek steun: Zoek iemand buiten je huidige kring die jou kan helpen in je nieuwe rol als mama. Ontdek vooral mijn online programma ‘In Je Kracht Als Mam’ voor de nieuwe mama. Samen gaan we aan de slag met mindset- en bewegingsoefeningen gedurende 6 weken. Het kost je slechts 10-20 minuten per dag. Met als doel dat jij je balans vindt in het moeder- en vrouw zijn.
Herstel na bevalling

En tot slot.. verwacht niet dat je meteen weer de oude bent. Ook niet wanneer je al deze 10 herstel na bevalling tips uitvoert. Geeft het tijd, werk samen met je lichaam en wees geduldig.

Kun je wat hulp gebruiken?

Ik begeleid je graag in mijn online programma ‘In Je Kracht Als Mam’. Samen zorgen we ervoor dat je zowel lichamelijk als emotioneel herstelt en je nieuwe rol als moeder omarmt en vooral jezelf niet uit het oog verliest!

Ontdek ook mijn blog ‘Net Bevallen: Zelfzorg en herstel na de geboorte’, waarin ik allerlei vragen behandeld die vrouwen hebben na de bevalling.

Liefs,
Heidi