Moederschap zwaar tips? 3 Tips om de dag door te komen.

Als moeder sta je dagelijks voor uitdagingen die soms overweldigend kunnen zijn en waardoor het moederschap zwaar aanvoelt. Het begint al met te weinig slaap, onverwachte wendingen, en tegen de tijd dat de klok 10 uur slaat, ben je vaak al doodop. In dit artikel deel ik drie praktische (moederschap zwaar) tips met je om deze zware dag door te komen!

moederschap zwaar tips

Waarom voelt het moederschap zwaar?

Vaak schrijven we de zwaarte van het moederschap toe aan externe factoren: de baby spuugt veel, doorkomende tandjes, een onverwacht bezoek van de buurvrouw, geen tijd voor boodschappen, en zo gaat het lijstje door. Hoewel deze gebeurtenissen zeker invloed hebben, ligt de kern van zwaar moederschap vaak dieper, verbonden met je mindset. Wil je meer inzicht hierin? Lees mijn artikel ‘Valt het Moederschap Zwaar? Ontdek de 7 Redenen Waarom.’

Moederschap zwaar tips die jou gaan helpen

Laten we ons richten op het hier en nu. Hoe kun je ervoor zorgen dat het moederschap minder zwaar aanvoelt. Ofwel hoe kom je deze dag door? Drie tips voor jou:

Rust als mama
 1. Minimaliseer afleiding aan je hoofd
  Terwijl het verleidelijk is om door je telefoon te scrollen of een Netflix-marathon te houden wanneer je kleine net even slaapt, levert dit op de lange termijn weinig energie op. Als je kleintje vandaag een dutje doet, investeer dan die kostbare tijd in jezelf. Denk aan een korte yogasessie, een rustmoment op bed zonder prikkels, of een goed boek lezen.

  Er zijn tal van manieren om tijd voor jezelf ontspannen in te vullen. Ik geef je er twee cadeau: Ontdek de Mam-time-outs.
 2. Ga naar buiten met je kleintje
  Wanneer je je moe voelt en het allemaal niet gaat zoals je wilt, kan het naar buiten gaan als een enorme uitdaging voelen. De vermoeidheid kan het verlangen om een frisse neus te halen belemmeren. Maar.. ik nodig je uit het wel te doen!

  De frisse lucht zal niet alleen jou, maar ook je kleintje ten goede komen. Een ontspannen wandeling in de buitenlucht heeft een kalmerend effect op je gedachten, waardoor de drukte in je hoofd geleidelijk afneemt. Daarnaast draagt het bij aan het verminderen van vermoeidheid, terwijl de frisse lucht nieuwe energie in je opwekt. Kortom, een situatie waarin iedereen wint!
 3. Sta morgen vroeg op (en ga vandaag vroeg naar bed)
  Deze tip richt zich meer op morgen, maar is onwijs waardevol. Vaak word je in het moederschap geleefd, waarbij je dagelijkse routine wordt bepaald door je kleintje. Neem de regie terug. Sta morgen een half uur eerder op dan je kleintje en besteed die tijd aan jezelf. Geniet van een lange douche of doe wat oefeningen in een nog rustig huis. Je zult merken dat wanneer je kleintje ontwaakt, je met liefde naar hem toe gaat in plaats van dat je met de gedachte ‘ben je nu al wakker, laat mij slapen’ opstaat. Zo begin je de dag al positief en vol goede moed.

  Hopelijk heb je wat aan deze ‘moederschap zwaar tips’.
Zelfontwikkeling en groei moeder

Zet de eerste stap naar lichter moederschap

Durf jij de eerste stap te zetten naar lichter moederschap? Ontdek de krachtige transformatie met het online programma “In Je Kracht Als Mam”. Laat je leiden door een reis van zelfontdekking en plezier, want ja, het moederschap kan een stuk lichter worden, en jij hebt de kracht om dat te realiseren.

Veel liefs,
Heidi