Moederschap te zwaar? Ontdek de 7 redenen waarom.

Voel je je overweldigd door het moederschap en lijkt het genieten een enorme uitdaging? Ontdek de diepere lagen achter deze gevoelens en krijg inzicht in 7 redenen waarom het moederschap als te zwaar kan worden ervaren.

Moederschap te zwaar

Alles lijkt veranderd in je leven

Alles in je leven lijkt veranderd te zijn wanneer je net mama bent geworden. Je merkt dat je andere prioriteiten hebt gekregen, onwijs veel taken en verantwoordelijkheden, en tegelijkertijd ben je zoekende naar wie jij dan bent in deze nieuwe rol. Maar veel tijd om dat te ontdekken is er niet. Al snel word je overweldigd door het gevoel dat het moederschap te zwaar aanvoelt.

Vaak schrijven we de zwaarte van het moederschap toe aan factoren zoals weinig slaap, maar de werkelijke redenen gaan verder dan dat. Ze vinden hun oorsprong in persoonlijke gewoonten, overtuigingen en gedachten.

Ontdek de 7 veelvoorkomende redenen waarom moederschap als te zwaar wordt ervaren:

 1. Je cijfert jezelf volledig weg
  Ooit hoorde ik iemand zeggen: “Over 4 jaar is het weer tijd voor mij, dan ga ik weer sporten en aan mijzelf werken.” Zo is het moederschap niet bedoeld. Monkey see, monkey doe. Jij ‘moet’ het voorbeeld geven in hoe je er voor jezelf kunt zijn, want wanneer jij niet lekker in je vel zit, heeft je kleine daar veel meer last van dan wanneer hij/zij niet continu op nummer 1 wordt geplaatst. Leer hoe je er voor jezelf kunt zijn met je kleintje erbij en ontdek wat jij nodig hebt als vrouw. Ontdek hoe je dit kunt bereiken in het online programma ‘In Je Kracht Als Mam’ (lees meer over het online programma).
 2. Je laat je leiden door de buitenwereld
  Het moederschap is nieuw. Het vergelijken met anderen kan leiden tot onzekerheid en het gevoel niet genoeg te zijn (lees meer in blog: Ben ik een goede moeder). Leer je rol als vrouw en als moeder in te nemen. Wat wil jij? Wat is voor jou belangrijk? Hierbij mag je op je bek gaan. Dat is oké. Het moederschap is een grote leerschool en is zoveel leuker wanneer je die zelf ontdekt dan wanneer je de perfecte moeder probeert te zijn en je jezelf meet aan een ander.
 3. Je gelooft alles wat je hoofd je wijsmaakt
  Meer dan ooit leef je in je hoofd. Alle taakjes vink je af, gesprekken met jezelf ga je aan. Weinig positiviteit. Maar zijn die gedachten altijd waar? Leer hoe je wat meer ruimte in je bovenkamer kunt krijgen (lees meer over In Je Kracht Als Mam). Op naar meer positieve gedachten i.p.v. alle niet-helpende gedachten. Alleen dat geeft je alweer meer energie.
 4. Je eigen oordelen en verwachtingen houden je vast
  Continu oordelen we over de mensen om ons heen, over onszelf en over wat er om ons heen gebeurt. Oordelen voelt vaak als ‘veilig’. Maar het is schijnveiligheid. Oordelen staan onze nieuwsgierigheid in de weg en houden ons helemaal vast in ons denken en hoe wij de dingen ervaren.
  Hetzelfde doen verwachtingen, en zeker wanneer we ze niet (liefdevol!) uitspreken. Je verwacht dat je partner van alles voor jou en je gezin doet, maar het gebeurt niet en dan…
  Wanneer je leert welke oordelen en verwachtingen je hebt en hoe die ervoor zorgen dat ze je vasthouden in een patroon, kun je ze doorbreken. Heel wat meer lichtheid en plezier in je leven!
 5. Je laat je volledig leven
  Het leven overkomt je. Keuzes lijken gemaakt te worden door mensen om je heen of je maakt keuzes waarvan je later denkt ‘was dat wel handig’. Je zit midden in de rat-race door alles wat er is veranderd en wat je overkomt, en je bent de regie kwijt over je leven. Leer hoe je keuzes kunt maken die goed zijn voor jou. Dat kun je alleen door te ontdekken wat jij wilt in deze nieuwe rol als vrouw en als moeder. Een nee tegen een ander is vaak een ja tegen jezelf!
 6. Je emoties overvallen je
  Er zijn een aantal momenten in ons leven waarin alles dusdanig verandert dat we een soort volledige reset krijgen. Dat is het moederschap ook. Het is eigenlijk een uitnodiging om aan te kijken wat er in je speelt.
  Misschien merk je dat emoties die je heel lang hebt weggestopt nu omhoog komen. Dat kan mega confronterend en pijnlijk zijn, maar is juist een hele mooie kans voor jou om nu door te groeien als vrouw.
 7. Weinig plezier in het moederschap
  Die glimlach op je gezicht is ver te zoeken soms. We zijn het een beetje verleerd om zelf kind te zijn. Wat vrij automatisch gaat, want het leven is ineens ook mega serieus en verantwoordelijk. Maar wat nu als jij leert om zelf weer wat plezier te hebben. Alleen die glimlach op je gezicht gaat er al voor zorgen dat je de dagen als moeder minder zwaar ervaart. Lees de 3 tips die je nu al kun toepassen.

In het online programma In Je Kracht Als Mam leer je verschillende technieken en manieren om weer wat meer plezier te ervaren. Soms is dat super simpel en soms kost jou dat even net wat meer moeite om buiten je comfortzone te gaan. Maar juist buiten die comfortzone vindt groei plaats.

Moederschap te zwaar naar lichter

Conclusie

Het moederschap is een reis vol uitdagingen, en het is helemaal oké als je af en toe ervaart dat het moederschap te zwaar aanvoelt. Maar hier is het goede nieuws: het kan lichter worden, en de sleutel tot die verandering ligt bij jou.

Durf jij het aan om de eerste stap te zetten naar een lichter moederschap? Ontdek de krachtige transformatie die mogelijk is met het online programma “In Je Kracht Als Mam.” Laat je leiden door een reis van zelfontdekking en plezier.

Want ja, het moederschap kan een stuk lichter worden, en jij hebt de kracht om dat te realiseren.

Veel liefs,
Heidi