Voor jezelf kiezen als mama, hoe dan?

Dit is Romana Toonen (33), mama van Julie Loa en eigenaresse van ‘Little Buddha Baby Spa’. Ze vertelt over hoe moeilijk ze het vond om voor haar zelf te kiezen als mama, het toch deed en wat het haar opleverde. Door het online programma In Je Kracht Als Mam vond Romana de balans terug tussen zelfzorg en het moederschap.

De overgang van vrouw naar moeder

Voordat je moeder wordt, is het moeilijk voor te stellen hoe het echt zal zijn. Ik had grote plannen om mijn leven anders aan te gaan pakken, maar het ook echt doen was lastiger dan verwacht.

Het moederschap zelf vind ik soms behoorlijk uitdagend maar tegelijkertijd extreem leuk.

Ervaring als moeder

In het moederschap merkte ik dat ik kostbare rustmomenten vaak gebruikte om aan mijn bedrijf te werken of eindeloos op mijn telefoon te scrollen. ‘s Avonds, als Julie in bed lag, besteedde ik vaak mijn tijd aan schoonmaken of aan het maken van content voor mijn bedrijf. Dit zorgde voor een overvol hoofd en geen rust in mijn lijf.

Van nature ben ik een hectisch persoon. Dingen voelen snel als te veel, maar toch ga ik vaak over mijn eigen grenzen heen. Het was moeilijk voor me om naar mijn eigen behoeften te luisteren. Ik deed maar wat.

Voor jezelf kiezen als mama

Op een gegeven moment was ik er klaar mee en voelde ik ‘voor jezelf kiezen als mama’ is wat ik nodig heb. Toen ontmoette ik Heidi van Herk, die me vertelde over haar online programma ‘In Je Kracht Als Mam‘. Mijn eerste gedachte was: “Ik ben niet de enige die een stap terug mag doen.” Dit was precies wat ik nodig had, en ik voelde dat ik het waard was om weer aandacht en tijd aan mezelf te besteden. Iedere dag even een klein moment van 10-20 minuten voor mijzelf.

Ervaring voor jezelf kiezen als mama

Ik zat er direct helemaal in

De start van het programma verliep soepel, en zat er direct helemaal in. Wat ik vooral waardeerde en wat me motiveerde om door te gaan, was de afwisseling tussen schrijfopdrachten, bewegingsopdrachten en yogalessen. Elke dag was een verrassing, en ik keek er echt naar uit om te zien wat we gingen doen.

De bewegingsopdrachten vond ik het leukst, misschien omdat ze het minst confronterend waren. Eén van de opdrachten die ik het allerleukst vond, was ‘estetic dancing‘. Het vrije dansen op mijn eigen gekozen muziek. Soms danste ik wel een half uur, en de energie en ontspanning stroomden door mijn lichaam.

Ook yoga vond ik heel fijn. Ik had al ervaring met yoga, maar de lessen van Heidi waren erg prettig en gevarieerd. De opbouw van de lessen was ook heel goed getimed, alsof elke les precies op het juiste moment kwam!

Ik vond het jammer toen ik het programma had afgerond, maar ik ga het gewoon nog een keer doen. Onder het mom: de kracht van herhaling!

‘Voor jezelf kiezen als mama’, mijn ervaring

Ik heb ontdekt dat ik echt liever voor mijzelf mag zijn en dat ik niet altijd maar voor een ander hoef te leven. Door In Je Kracht Als Mam ben ik nog meer gaan beseffen en voelen dat wanneer ik niet voor mijzelf zorg mijn gezin heel weinig aan mij heeft.

Het lukt me steeds vaker om te kiezen voor wat belangrijk is voor mij. Soms heb ik het nodig om even af te koelen en mijzelf tijd te geven om even tot rust te komen. Ook kies ik vaker eerst voor een moment van rust voor mijzelf voordat ik aan de slag ga met opruimen of huishouden.

Romana Toonen

Ik voel mij in mijn kracht als mam

Ik had dit echt nodig, want ik weet niet hoe lang ik nog was doorgegaan met alle spanningen die ik mezelf had opgelegd. Moeders kunnen veel aan, maar ze hebben wel echt zelfliefde nodig!

Ik zie nu in dat je leven niet voorbij is als je moeder bent. Integendeel, je vindt meer voldoening in het leven en hebt de kracht om je kind te laten zien wat er allemaal mogelijk is. Door dat te doen, groei je als vrouw en moeder, en dat is voor mij in je kracht staan als mam.

Dus ja ik voel mij nu zeker een krachtige mama (en vrouw!).

Complimenten aan Heidi

Heidi is gewoon een schat en lijkt op aarde te zijn gezet om deze missie te voltooien. Je voelt je op je gemak bij haar, en ze begrijpt precies wat vrouwen en moeders nodig hebben!

Liefs,
Romana Toonen van Little Buddha Baby Spa

Ook jij kunt je krachtig voelen

Ook jij kunt het voor jezelf kiezen als mama en meer in balans komen. Transformeer naar een krachtige mam, die weer zin heeft in de dag en vaker een dikke glimlach op haar gezicht heeft.

Ontdek meer over het online programma In Je Kracht Als Mam