Trauma geef je door aan je kind

Trauma geef je door

Onze jeugdervaringen vormen een essentieel deel van wie we zijn in het heden, maar hoe beïnvloeden ze onze kinderen? Trauma geef je door aan je kind, hoe dat zit lees je in deze blog.

Wat zijn trauma’s?

Een trauma is een emotionele reactie op een schokkende gebeurtenis of ervaring die een diepgaande negatieve impact op je heeft. Een trauma, klein of groot, kan leiden tot het vormen van overtuigingen, het ontwikkelen van angsten en het beïnvloeden van je gevoel.

Veel vrouwen die ik begeleid (o.a. in mijn online programma In Je Kracht ALs Mam), denken bij het woord “trauma” meteen aan ernstige gebeurtenissen uit hun jeugd. Maar eigenlijk hebben we allemaal onze traumatische ervaringen gehad. Misschien waren ze minder intens dan die van anderen, maar ze hebben je gevormd.

De onzichtbare bagage

Het bijzondere is dat we ons vaak niet bewust zijn van de emotionele bagage die we met ons meedragen. We leven ons leven en beschouwen onze overtuigingen en gedragingen als normaal. Maar als we bewuster kijken naar onze gedachten en gevoelens, zien we vaak een duidelijk verband met ons verleden. Misschien merk je bij jezelf dat je sneller boos wordt dan je zou willen, of dat je moeite hebt om geduldig te zijn.

onverwerkte emoties

Trauma geef je door aan je kind

Onverwerkte emoties worden vaak onbewust doorgegeven aan onze kinderen via ons gedrag, onze reacties en onze manier van communiceren. Kinderen zijn zeer gevoelig voor de emotionele sfeer in huis en pikken vaak signalen op die we zelf niet eens bewust uitzenden.

Daarnaast kunnen we onze onverwerkte emoties en trauma’s indirect doorgeven aan onze kinderen door bepaalde gedragspatronen of communicatiestijlen te reproduceren die we zelf hebben ervaren in onze jeugd. Als we bijvoorbeeld als kinderen hebben geleerd om emoties te onderdrukken, bestaat de kans dat we deze patronen onbewust doorgeven aan onze kinderen.

Het belang van heling

Trauma geef je door aan je kind, vaak zonder dat je het zelf doorhebt. Deze doorgegeven emoties kunnen diepgaande invloed hebben op verschillende aspecten van het leven van onze kinderen, zoals hun emotionele welzijn, zelfbeeld en manier van omgaan met anderen. Daarom is het essentieel om bewust te worden van onze eigen emoties en trauma’s en stappen te zetten naar heling, niet alleen voor onszelf, maar ook voor de toekomstige generaties.

trauma geef je door kind

Van blik op probleem kind naar zelfontdekking

Vaak proberen we het gedrag van onze kinderen te corrigeren, maar de sleutel ligt voor een deel bij onszelf. Door aan onze eigen stukken te werken, kunnen we niet alleen onze persoonlijke groei en heling bevorderen, maar ook effectiever omgaan met de uitdagingen die onze kinderen ervaren. Dus neem de tijd om in je eigen patronen, overtuigingen, trauma’s en emoties te duiken. Voor jezelf en voor je kind(eren).

Liefs,
Heidi